Els projectes de Simbiosi Industrial es desenvolupen en les següents fases, que ens permeten fer una diagnosi global, individual i col·lectiva de les empreses del territori.
Anàlisi de l’ecosistema industrial
Treball amb les empreses
Elaboració del mapa de recursos
Identificació de sinergies/oportunitats: mapa de sinergies i definició del pla d’acció
Seguiment de sinergies
Treball amb noves empreses
Anàlisi dels beneficis/impactes del projecte
Primerament es recopilen dades industrials de fonts oficials com l’Agència de Residus de Catalunya o dades facilitades per l’oficina de promoció econòmica; es tracten i s’analitzen per tal d’identificar els grups de residus més nombrosos o problemàtics, les empreses que necessiten un determinat recurs o generen un determinat residu o possibles grups d’empreses que es podrien gestionar els seus residus conjuntament i, per tant, de forma més eficient i efectiva. Informació que es recull a l’Anàlisi de l’Ecosistema Industrial.
A partir dels coneixements del responsable del projecte, dels tècnics dels diferents municipis i de l’anàlisi de l’ecosistema industrial, es treballa amb les empreses i entitats escollides a través de visites-auditories, ja sigui per la seva importància en el món dels residus/recursos, per transcendència econòmica o pel lideratge de l’empresari.
Les diferents auditories queden recollides en uns informes on es detalla: informació general de l’empresa, procés d’operació, recursos d’entrada utilitzats i de sortida i oportunitats detectades, tant pel que fa a augmentar la circularitat o l’eficiència de recursos com de simbiosi industrial.
L’anàlisi i les auditories permeten planificar i definir sessions de treball amb empresaris per impulsar l’intercanvi de coneixement entre les empreses i fer una avaluació de barreres i ponts associats a les potencials oportunitats i detectar inquietuds, capacitats, necessitats de les empreses participants…