Ajuntament de Manresa i Consell Comarcal del Bages presenten la Borsa de Subproductes de Catalunya per fomentar l’aprofitament dels residus al sector industrial


L’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages, amb el suport de la Diputació de Barcelona, han organitzat al Palau Firal de Manresa  la jornada titulada Borsa de Subproductes i Matèries Primeres de Catalunya, Marketplace per empreses amb una doble finalitat: impulsar la simbiosi industrial entre el teixit empresarial del Bages i donar a conèixer a professionals tècnics municipals i altres agents vinculats a les empreses les oportunitats que l’eina ResiduRecurs ofereix dins el marc de l’economia circular.

 

Plataforma

La Borsa de Subproductes de Catalunya és una plataforma marketplace que té per objectiu posar en contacte les empreses i indústries d’un territori i facilitar la compravenda de subproductes, residus, recursos i matèries primeres secundàries. La borsa va ser creada l’any 1991 per les cambres de comerç catalanes amb el suport de la Junta de Residus (Agència de Residus) per incrementar les possibilitats d’introduir els recursos sobrants industrials de nou en el sistema (economia regenerativa), i per reduir l’impacte mediambiental de les activitats productives. A través de l’instrument Porta a ResiduRecurs els ens locals poden disposar d’una Borsa de Subproductes a nivell comarcal amb abast territorial, oferint un espai segur i eficaç a les empreses per negociar amb altres usuaris i convertir els seus residus en recursos, impulsant la innovació verda. L a sessió ha explicat a les empreses assistents com aprofitar els recursos sobrants de la seva cadena de valor, generant beneficis econòmics i contribuint a la neutralitat climàtica.

 

Escassetat de matèries primeres

La crisi ocasionada per l’escassetat de matèries primeres està impedint que les empreses manufactureres europees puguin respondre a la recuperació de la demanda que s’està produint després del cessament de les restriccions sanitàries, escenari que fa més evident la necessitat de recuperar i donar valor als subproductes industrials i convertir-los en matèries primeres per altres indústries. Des de l’Àrea de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural del Consell Comarcal del Bages es dona suport a l’eina residurecurs.cat a través del projecte Indústria Circular al Bages, en què participen també els ajuntaments de Manresa, Sant Fruitós de Bages i Sallent.

 

Fer difusió de l’eina

La consellera comarcal de l’Àrea de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural del Consell Comarcal del  Bages, Cristina Fabregat Sintes, ha explicat que “és molt important que des dels municipis es pugui donar a conèixer, divulgar i també promocionar l’ús d’aquesta eina entre les empreses industrials del  territori per treure-li el màxim de profit. Comptem amb una estratègia molt bona per incentivar l’eco innovació al territori, augmentar la competitivitat de les nostres empreses, i millorar el medi ambient. Aquesta Xarxa d’intercanvi de recursos industrials que volem fer créixer ens ha de permetre aprofitar els recursos sobrants, generar beneficis econòmics i contribuir a la neutralitat climàtica”.

 

En la mateixa línia, la regidora d’Indústria, Comerç i Activitats, Núria Masgrau Fontanet, ha explicat que tant la pandèmia com la guerra d’Ucraïna han accelerat “un canvi de tendència que és necessari, i que passa per ser més eficients, més sostenibles i més eficaços a l’hora de gestionar els nostres recursos, que són escassos i limitats”. La regidora també ha fet èmfasi en el fet que es tracta d’una iniciativa que promociona l’economia circular: “generem un munt de residus i cal tenir eines perquè les empreses els puguin gestionar i reaprofitar, només d’aquesta manera podrem optimitzar recursos i ser més productius”.

L’Àrea de Promoció Econòmica i Desenvolupament Rural del Consell Comarcal del Bages i l’Àrea d’Indústria, Comerç i Activitats de l’Ajuntament de Manresa continuaran treballant per difondre i recolzar totes les iniciatives del territori que ens permeti un impuls sostenible de la indústria de la nostra comarca i que generi oportunitats empresarials.