Fotovoltaica a les piscines municipals de Manresa
Les Piscines Municipals de Manresa reduiran un 35% el consum energètic amb la posada en marxa de 500 plaques fotovoltaiques
Els treballs d’instal·lació dels mòduls solars, que van començar el febrer, es completaran després de Setmana Santa. L’actuació va a càrrec d’Aigües de Manresa, seguint l’encàrrec de l’Ajuntament de promoure projectes d’energies renovables a les instal·lacions que gestiona, als equipaments municipals i a iniciatives d’interès públic.
Aigües de Manresa ha iniciat la instal·lació de 516 plaques fotovoltaiques a les teulades de les Piscines Municipals Manel Estiarte Duocastella, treballs que es preveuen finalitzar després de Setmana Santa.
Aquest migdia, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el regidor de Ciutat Verda, Pol Huguet Estrada, han visitat els treballs, juntament amb el gerent d’Aigües de Manresa, Antoni Ventura Ribal, i el sotsdirector d’Infraestructures de l’empresa pública, Josep Maria Zaragoza Bueso. Es tracta de la primera gran instal·lació de plaques fotovoltaiques que es fa en un equipament municipal; i la segona després del Complex Congost, que disposa d’una instal·lació de 32 plaques solars.
L’equipament de les Piscines Municipals compta amb unes teulades idònies per col·locar-hi diferents camps solars. En total, s’hi instal·len cinc camps, de diferents mides, que es connectaran directament al consum energètic de la instal·lació.
En una fase posterior, es preveu renovar la instal·lació de climatització per poder aprofitar al màxim la generació elèctrica amb renovables, amb la qual cosa l’estalvi de la despesa energètica de l’equipament serà encara més alt.
L’elevat consum energètic del complex esportiu va motivar diferents estudis i actuacions d’Aigües de Manresa per a la millora i l’estalvi energètic i econòmic de la instal·lació. Arran d’una auditoria energètica a l’equipament, el novembre del 2021 es va fer l’estudi de viabilitat per a l’autoconsum de la instal·lació de cogeneració i d’energia solar fotovoltaica a les piscines, que definia diverses actuacions que es poden portar a terme, entre les quals la instal·lació de les plaques. El juliol del 2022 es va aprovar el projecte executiu.
Accelerar la transició energètica dels equipaments públics
La posada en marxa de 516 plaques solars a les Piscines Municipals és fruit de l’acord signat l’octubre passat entre Aigües de Manresa i l’Ajuntament, amb l’objectiu d’accelerar la transició energètica dels equipaments públics. L’acord estableix la voluntat de l’Ajuntament de Manresa i Aigües de Manresa de fomentar les fonts d’energia netes i renovables, i de fer-ho amb vocació pública.
Es tracta d’un pas important que permet fer front a un model actual, basat en els combustibles fòssils, que comporta una alta dependència respecte de les grans empreses productores i comercialitzadores, alts preus de l’energia, limitació de recursos, contaminació de l’aire i emissió de gasos d’efecte hivernacle que causen el canvi climàtic.
Mitjançant aquest acord, l’Ajuntament de Manresa ha encarregat les funcions d’energètica pública a Aigües de Manresa, amb l’objectiu de promoure projectes de renovables en instal·lacions municipals i atendre altres iniciatives d’interès públic. Per aquest motiu, Aigües de Manresa redactarà del Pla Director de Transició Energètica als Equipaments Públics, que ha d’estudiar i prioritzar els projectes a realitzar.
Alguns dels projectes ja s’han posat en marxa, com ara la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la seu social d’Aigües de Manresa de la Plana de l’Om, en un projecte compartit amb la comunitat de propietaris i la delegació del Bages – Berguedà – Anoia del Col·legi d’Aparelladors de Barcelona, que suposarà un estalvi del 14%.
D’altra banda, també s’ha enllestit el projecte per portar a terme la instal·lació fotovoltaica al Teatre Kursaal, que permetrà estalviar un 13% d’energia. Dos edificis municipals que també tenen redactats projectes en el mateix sentit són el Mercat Puigmercadal i el local municipal de Bufalvent.
Units en la transició energètica
Des del passat 2021, i seguint el Pla Estratègic Horitzó 2025, Aigües de Manresa treballa per aprofitar i rendibilitzar al màxim els espais i infraestructures que la puguin acostar a l’autosuficiència energètica i al compliment dels ODS 7 i 9 de les Nacions Unides.
També l’Ajuntament de Manresa fa temps que treballa amb la finalitat d’avançar cap a l’establiment de polítiques eficaces per reduir la contaminació que ocasiona l’escalfament global, mitjançant l’adopció de programes d’eficiència energètica i de foment de les energies renovables, un objectiu que recull el Pla d’Actuació Municipal 2020-23, en el qual el govern local es compromet a promoure la instal·lació de sistemes d’autogeneració d’energia a la ciutat.
https://www.sostenible.cat/article/fotovoltaica-a-les-piscines-municipals-de-manresa