Eurecat Manresa i l’empresa Santos Jorge creen un nou producte amb residus de vidre per als búnquers de golf

El centre tecnològic Eurecat Manresa i l’empresa Santos Jorge, amb centres de treball a Mollet del Vallès i Montblanc, i especialitzada en la gestió i tractament de vidre reciclat, han desenvolupat un nou procés innovador de valorització de residus de vidre que fins ara acabaven al’abocador, per transformar-los en nous productes i aplicacions disponibles al mercat, com un substitut de les sorres dels búnquers de golf.

Amb el projecte Cyclo-Vidre “hem aconseguit transformar productes de segona i tercera qualitat, que anaven a l’abocador, en un gran producte que es pot aprofitar en les sorres dels búnquers de golf, mitjançant vidre micronitzat, dels quals ja n’hi ha cinc en el club de golf La Roqueta”, a Castellgaí, afirma el director general de Santos Jorge, Armand Sánchez Santos.

La innovació permet gestionar i reciclar fins a un 98% dels envasos de vidre procedents de l’ús domèstic, “validant a escala laboratori fins a cinc vies de nous productes de valor afegit viables tècnicament, econòmicament i mediambientalment”, explica la coordinadora del projecte i cap de la Línia de Residus i Economia Circular de la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental d’Eurecat, Sandra Meca. 

“El creixent cost de la disposició de residus en abocadors, així com l’augment del preu de les matèries primeres, fa que l’aprofitament circular de residus i subproductes sigui cada cop més clau per a la competitivitat de les empreses”, assegura el cap de Desenvolupament de Negoci de l’equip de Ciutats i Indústries Verdes d’Eurecat, Jesús Boschmonart.

D’acord amb el director de la Unitat de Residus, Energia i Impacte Ambiental d’Eurecat, Frederic Clarens, “la innovació pot impactar en diversos sectors, ja que les aplicacions generades van des de material per a filtres d’aigua per a piscines o per a aigües potables, fins a l’ús com a càrrega per donar prestacions tècniques a materials compostos o com a materials d’abrasió per a processos productius”.

El projecte ha tingut el suport del programa Nuclis d’R+D Empresarial per a projectes d’economia circular en l’àmbit dels residus que impulsen Acció –l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- i l’Agència de Residus de Catalunya del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

 

https://www.regio7.cat/economia/2023/10/03/eurecat-manresa-l-empresa-santos-92882813.html