La Catalunya Central crea la seva comissió territorial de la Taula Nacional de l’Aigua

Una trentena de representants d’entitats i institucions de la Catalunya Central han participat aquest dimarts en la primera sessió de la Comissió Territorial de la Taula Nacional de l’Aigua a la vegueria de la Catalunya Central. La trobada l’ha encapçalat la delegada del Govern a la Catalunya Central, Montse Barniol, acompanyada del director dels Serveis Territorials d’Administració Local a la Catalunya Central, Ferran-Octavi Martínez, la directora dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball a la Catalunya Central, Maria Teresa Clotet, el director per suplència dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a la Catalunya Central, Josep Pena, i el director dels Serveis Territorials de Territori a la Catalunya Central, David Aaron López.

Durant la reunió, Barniol ha posat en relleu «l’escenari complex» de sequera que viu la Catalunya Central des de fa mesos, destacant que el territori «exemplifica millor que cap altre» la problemàtica derivada de l’escassetat de pluja. «Cal que tracem una agenda comuna per anticipar-nos a la davallada de la pluviometria», manifestava la delegada, que hi afegia que «en aquest debat hi heu de ser partícips i hi heu d’estar tots representats».

La delegada del Govern a la Catalunya Central ha recordat que el Pla Nacional de l’Aigua i les mesures desplegades han permès una reducció del 15% en l’ús dels recursos hídrics aquest 2023. En aquest sentit, ha remarcat que s’han d’emprendre les accions que siguin necessàries per aconseguir-ho «sense que això afecti la prosperitat i el dinamisme del territori».

Actors i calendari de la Taula de l’Aigua

Després de la primera sessió d’aquest dimarts, la Comissió Territorial de la Taula Nacional de l’Aigua a la vegueria de la Catalunya Central té previstes dues trobades més. La segona sessió es farà al desembre, i s’hi recollirà la informació i els estudis que aportin els sectors que hi són representats. La tercera tindrà lloc al febrer, amb l’objectiu de consensuar propostes d’accions que, posteriorment, s’elevaran a la Taula Nacional de l’Aigua.

A la taula territorial de l’aigua hi tenen representació els Serveis Territorials d’Administració Local, d’Empresa i Treball, d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de Territori, els cinc Consells Comarcals de la vegueria (el de l’Anoia està inclòs dins de la Comissió Territorial del Penedès), mancomunitats d’aigües, empreses gestores, organitzacions empresarials, Unió de Pagesos i JARC, Xarxa de Conservació de la Natura, Grup de Defensa del Ter, UVic-UCC, UPC, Eurecat i Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.

Taula Nacional de l’Aigua

La Taula Nacional de l’Aigua es va crear aquest estiu, i té com a objectiu esdevenir un espai de diàleg i concertació sobre les polítiques de l’aigua, en què hi són representats els diferents usos i agents implicats i que ha de marcar el full de ruta per determinar la nova política de l’aigua a Catalunya per evitar conflictes en el futur, tenint en compte la situació actual i les previsions del canvi climàtic.

Els objectius de la Taula es focalitzaran en l’anàlisi de les dades i les possibles alternatives per avançar en la millora de l’estat dels ecosistemes hídrics, els cabals ambientals i la biodiversitat, garantir l’aigua per als diferents usos, i reduir el dèficit hídric i millorar la resiliència del país davant l’impacte del canvi climàtic.

https://www.regio7.cat/catalunya-central/2023/10/24/catalunya-central-crea-seva-comissio-93748074.html