Arrenca a Manresa un nou curs de l’activitat ‘Camins Escolars’

Enguany tres escoles participen en l’activitat: Puigberenguer Espill i Ítaca. El regidor d’Acció Climàtica i Educació, Pol Huguet Estrada; i el regidor d’Urbanisme i Mobilitat, Carles Garcia Estany, han participat en l’itinerari a l’escola  Puigberenguer, acompanyant desenes d’alumnes, pares, mares i professorat que han seguit el caminet del carrer Montalegre fins arribar a l’escola.

 

Tres escoles de Manresa, Puigberenguer, Espill i Ítaca han engegat un any més l’activitat de “Camins Escolars”, una iniciativa que consisteix a anar un dia tots junts caminant a l’escola, amb l’objectiu de promoure i facilitar que els nens i les nenes arribin a l’escola a peu. Es tracta d’una estratègia educativa impulsada per l’Ajuntament de Manresa, conjuntament amb els centres escolars, per fomentar la mobilitat sostenible, l’educació en valors des del respecte, la responsabilitat i la solidaritat.

Aquest projecte educatiu, transversal, participatiu i de transformació de l’espai públic i els hàbits de mobilitat fa que, d’una banda, es condicionin un conjunt d’itineraris còmodes, agradables i segurs que permeten als infants i a les seves famílies realitzar els trajectes casa-escola garantint tota una experiència educativa i, d’una altra, que es desenvolupin un conjunt d’accions pedagògiques i ciutadanes que busquen transformar l’entorn del barri en un espai amable i sensibilitzar i conscienciar implicant a tota la comunitat (infants, pares/mares, mestres, veïns, institucions locals, comerciants, associacions de barri, etc.).

El projecte de Camins Escolars que es porta a terme des del curs 16-17 impulsat pel Pla Educatiu d’Entorn, va en la línia de la proposició aprovada per unanimitat al Ple Municipal celebrat el setembre de l’any 2022, presentada per les AMPES i centres escolars de la ciutat, en la que s’acordava continuar treballant en la millora dels entorns escolars.

En la proposició, els grups municipals es van comprometre a fer campanyes de sensibilització per fomentar els entorns saludables i sostenibles; promocionar l’ús de la bicicleta, la mobilitat a peu, el transport públic i el civisme; vigilar i fer complir la normativa viària a l’entrada i sortida dels estudiants; crear espais per aparcar bicicletes i patinets a dins dels centres; revegetat els patis escolars amb arbrat i plantes que proporcionin ombra; pacificar el trànsit als entorns dels centres, reforçar els itineraris de vianants o implementar un pla específic que fomenti la mobilitat als centres escolars en bus urbà amb monitoratge subvencionat, aprofitant la xarxa urbana d’autobusos existent.

Massiva participació de l’escola Puigberenguer

Durant la jornada d’avui, l’activitat s’ha dut a terme a partir de les 8.40 h del matí a les escoles Puigberenguer, Espill i Ítaca. El regidor d’Acció Climàtica i Educació, Pol Huguet Estrada; i el regidor d’Urbanisme i Mobilitat, Carles Garcia Estany, han participat en l’itinerari a l’escola Puigberenguer, acompanyant l’alumnat des de la cruïlla entre el carrer Alcalde Armengou i el carrer Girona, direcció caminet Montalegre, fins arribar a l’escola Puigberenguer. El recorregut ha estat un èxit de participació amb desenes d’alumnes, professorat i pares i mares.

Per la seva part, l’alumnat de l’escola Espill i l’alumnat de l’escola Ítaca, pioneres en el treball dels Camins Escolars a la ciutat, han fet el trajecte, en el cas de l’escola Espill des del carrer Rosa Sensat  fins a l’arribada a l’escola situada al carrer St. Joan 51-59; i l’escola Ítaca des del carrer Sant Cristòfol i passant pel caminet escolar que els apropa a l’escola situada a la carretera del Pont de Vilomara, 131-141.

L’alumnat que ha participat d’aquesta activitat a tots els centres, han estat acompanyats per mestres i pares i mares voluntaris i han identificat els camins escolars amb unes pancartes amb el logotip dels Camins Escolars, cedit per l’Ajuntament, i han estat obsequiats amb uns braçalets amb el logo dels Camins Escolars.

 

Notícia: https://www.sostenible.cat/noticia/arrenca-a-manresa-un-nou-curs-de-lactivitat-camins-escolars